Gezamenlijke bijeenkomst voor de twee afdelingen georganiseerd
Voor het eerst hebben we een gezamenlijke bijeenkomst voor de twee afdelingen georganiseerd met als thema uitwisselen van ervaringen en regionale samenwerking. De opkomst bestond voornamelijk uit bestuurs- en fractieleden en uiteraard enkele enthousiaste leden. Gedurende de ontvangst met koffie werd al spontaan veel met elkaar gepraat en gediscussieerd. En natuurlijk zijn er nieuwjaarswensen uitgewisseld. In het eerste gedeelte heeft de fractie van GroenLinks Lansingerland verteld hoe het was om raads- en commissiewerk te doen. Daarbij zijn enkele inhoudelijke thema’s aangestipt. Ivana heeft verteld dat ze vooral meewerkend oppositie voert en dat wordt goed gewardeerd door de Raad omdat de door haar ingediende moties en amendementen ook zijn aangenomen. In Commissie Algemeen Bestuur, waar Ivana in zit, wordt vooral gesproken over het preventief toezicht en hierbij zijn er wel zorgen dat er geen ruimte is voor investeringen in nieuw en bovenal duurzaam beleid. Tom Zandbergen en Ingrid Berghuis zitten beiden als duoraadslid in Commissie Samenleving. Tom vertelde dat de agenda vooral bepaald wordt door de 3 D’s. De 3 D’ s staan voor:
  • Decentralisatie van de jeugdzorg en –begeleiding.
  • Decentralisatie van de AWBZ-taken naar Wmo.
  • Taken die met de invoering van de Participatiewet bij de gemeenten zijn belegd, zoals nieuwe instromers van de Wajong.
Op hoofdlijnen is er een verordening vastgesteld maar de invulling op detailniveau kan het verschil maken tussen een sociaal en zorgzaam beleid, of niet. Bijvoorbeeld de korting als cliënten zich misdragen of niet aan de afspraken houden kan hoog oplopen. Raoul Kleijwegt en Marko Ruijtenberg zitten beiden voor GroenLinks in de Commissie Ruimte. Hier heeft Raoul zich geprofileerd als de fietsspecialist van de fractie en daarbij ook succes geboekt met het aankaarten van de onveilige situatie van de fietstunnel onder de verbrede N209. Verder heeft hij onder meer in zijn portefeuille het tracé A13-A16, waar overigens nog een besluit door de minister genomen moet worden. Marko is vooral betrokken bij het mobiliteitsplan in Lansingerland. Zo zijn er al verscheidene discussies geweest over de paal in de Noordeindseweg en de verkeersdruk op bijvoorbeeld de Sterrenweg. Marko heeft ook groenbeheer in zijn portefeuille. Daar ligt voor de gemeente een grote bezuiningstaak. Het onderhoudsniveau gaat van B naar C. Struiken worden ingeruild voor heesters om de kosten te drukken. Bewoners maken zich daar zorgen over. In de pauze, onder het genot van een drankje, werd er enthousiast en geanimeerd met elkaar van gedachten gewisseld.Oud-fractievoorzitter, Petra Graafland, is de huidige afdelingsvoorzitter van GroenLinks Pijnacker-Nootdorp. Het bestuur is sinds vorige jaar juni weer op volle sterkte. Voor die tijd heeft Paul Holscher met tomeloze inzet de ballen in de lucht gehouden. De fractie bestaat uit 2 raadsleden, namelijk Wineke ’t Hart (voorzitter) en Jan Nederveen en wordt ondersteund door twee “ fractieleden buiten de Raad” (duoraadsleden), van wie Jolande Fleurke aanwezig was. Het College van Wethouders en de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp voeren vernieuwend politiek. Er is een coalitieakkoord op hoofdlijnen, dat breed gedragen wordt door raad. Gelukkig is er nog speelruimte om invloed aan te wenden. Hoewel men dat vanuit de coalitie zoveel mogelijk wil vermijden. De afdeling GroenLinks werkt nauw samen met de PvdA. In de gemeente is nu ook een zetel toegevallen aan de Partij voor de Dieren. Daarnaast werkt de raad van Pijnacker volgens het BOB-model: Beeldvorming, Oordeelvorming, Besluitvorming. Beeldvorming is enigszins vergelijkbaar met de voor Lansingerland bekende presentatieavonden waar men technische vragen mag stellen. Maar bij beeldvorming kunnen ook rondetafelgesprekken en werkbezoeken aan bod komen opdat ieder raadslid even goed is geïnformeerd. Bij de oordeelvorming vindt het eigenlijke politieke debat plaats. De uiteindelijke besluitvorming kan hierdoor vrij snel plaatsvinden. Bijzonder om te merken dat in twee aangrenzende gemeenten zo verschillend gewerkt wordt en beide manieren tot goed resultaat kunnen leiden. Al met al een geslaagde avond die voor herhaling vatbaar is. Groet Sander, Afdelingsvoorzitter Lansingerland