Bomenkap, weinig zaken in Lansingerland roepen zoveel emoties op als de kap van bomen in het Lage Bergsche Bos en in het Rottemerengebied. Deze emoties zijn wat betreft de fractie van GroenLinks terecht en dienen serieus behandeld te worden. Feit is dat in november 2017 de Raad van Lansingerland besloten heeft om akkoord te gaan met het beheerplan van Staatsbosbeheer wat betreft het recreatieschap Rottemeren. Ook de fractie van GroenLinks heeft destijds, vertegenwoordigd door Marko Ruijtenberg, in de commissie Ruimte groen licht gegeven voor deze plannen omdat het er op papier uitzag als een goed plan.

 

Nu zijn we 1,5 jaar verder en is de fractie van GroenLinks van mening dat de plannen waar men destijds mee akkoord is gegaan in praktijk een potentieel verwoestende uitwerking heeft in dit gebied. Derhalve heeft men, in samenwerking met de collega’s van de PvdA, in de nieuwe commissie Ruimte een bespreekpunt ingediend over de bomenkap, in deze commissie bleken de overige partijen in de Raad net zo bezorgd over de kap. Naar aanleiding van deze bespreking diende de fractie in de Raad van 23 juni een motie in waarvan de strekking was dat er een tijdelijke stop zou zijn met kappen zodat er een onafhankelijk onderzoek zou gaan plaatsvinden om te bezien of het besluit dat destijds genomen was inderdaad het goede was.

Deze motie werd ingediend namens de gehele oppositie van GroenLinks, PvdA, WijLansingerland en D66 maar werd weggestemd door de gehele coalitie van Leefbaar3B, VVD, CDA en ChristenUnie om hen moverende redenen.

 

Inmiddels is er op uitnodiging van de bewoners verenigd in de actiegroep “Stop de Bomenkap in Lansingerland” op 31 mei een rondgang geweest door het Rottemerengebied onder begeleiding van Staatsbosbeheer en een onafhankelijk deskundige, Huib Sneep, deze rondgang heeft onze fractie nog meer overtuigd van het feit dat we destijds wellicht het verkeerde besluit hebben genomen en dat een onafhankelijk onderzoek meer dan nodig is.

 

We zullen dan ook in de aankomende vergaderingen blijven pleiten voor een “second opinion” totdat we zeker weten dat er in 2017 het juiste besluit is genomen of dat er een nieuw beheersplan nodig is.