In het asieldebat in Commissie Samenleving, aangevraagd door ChristenUnie, bleef het nog bij een procedureafspraak. In antwoord op raadsvragen van Tom Zandbergen (GroenLinks) zegt het college echter een onderzoek toe naar de verschillende mogelijkheden voor opvang. In december presenteert het de resultaten. Tom Zandbergen is tevreden met de snelheid waarmee dit wordt opgepakt: "Ik maakte me zorgen over het gebrek aan urgentie toen ik deze zelfde vragen eerder mondeling stelde. Daarom heb ik ze nog een keer schriftelijk ingediend. Na ons debat is bij iedereen helder dat uitstel niet goed is

 Als je vooruit schuift laat je mensen feitelijk in de kou staan. Daarom moeten er snel goede feiten op tafel, daarna kun je pas verder." Kees Willem Markus (ChristenUnie): "Tijdens het debat hierover hebben wij aangegeven dat welke rol in de opvang van vluchtelingen je als gemeente ook gaat vervullen dit moet wel een rol moet zijn die besproken wordt met onze samenleving. Alleen door onze inwoners en maatschappelijke organisaties tijdig bij een dergelijk debat te betrekken wordt ook onze samenleving gehoord als het gaat om dit voor de meesten van ons urgente maar ook lastige probleem." 
De oproep om een maatschappelijk debat wordt door alle partijen in de raad ondersteund. De voorzitters van de raadscommissies, het college, de griffie en het ambtelijk apparaat zijn druk bezig zijn met de voorbereidingen. Juist gezien het feit dat dit maatschappelijk debat over een gevoelig onderwerp gaat, is een zorgvuldige voorbereiding van groot belang. Dit zowel inhoudelijk over het onderwerp zelf als de wijze waarop het debat wordt vormgegeven. Maar wij hopen en vinden wel dat het debat de komende maand moet plaatsvinden.