Op 4 september organiseerde GroenLinks Lansingerland een politiek café over groene mobiliteit. Door de sterke presentaties van Paul Scheublin (Platform A13/A16) en Oscar Dijkhoff (GroenLinks Zuid-Holland) en de actieve inbreng van de deelnemers werd het een geslaagde middag.

Hoeveel procent van het verkeer in onze regio is eigenlijk regionaal? En houdt het Groene Metropool-plan wel rekening met de vergrijzing van de bevolking? Met deze en andere vragen werden de deelnemers aan het politiek café over groene mobiliteit zondag 4 september direct na de start in het diepe gegooid.

Na de quizvragen volgden twee presentaties over mobiliteit. Namens Milieudefensie presenteerde Paul Scheublin (voorzitter van het Platform A13/A16) het Groene Metropool-plan, waarin een alternatief wordt beschreven voor de aanleg van nieuwe wegen en tunnels in de regio. In dit alternatieve plan wordt flink geïnvesteerd in OV en fiets, waardoor de files en CO2-uitstoot méér afnemen dan bij de kabinetsplannen, terwijl de kosten lager uitvallen. Voorbeelden van onderdelen van het Groene Metropool-plan zijn fietssnelwegen en nieuwe lightrail-verbindingen.

Vervolgens gaf Oscar Dijkhoff, voorzitter van de GroenLinks-fractie in de provincie Zuid-Holland, zijn visie op mobiliteit. Hij begon met de stelling dat files niet op te lossen zijn, de "wet van behoud van files": zodra er meer capaciteit is op een traject, zullen er meer automobilisten gebruik van maken. Ook benadrukte hij het belang van een fijnmazig OV-netwerk, wat als één geheel bekeken moet worden. Bijvoorbeeld: ogenschijnlijk onrendabele buslijnen zorgen wél voor aanvoer naar de winstgevende intercities.

Na de presentaties gingen de deelnemers zelf aan de slag. In wisselende groepssamenstellingen werd gediscussieerd over de mobiliteit in en om Lansingerland. Wat gaat er al goed? En wat behoeft aandacht? Als sterkste punt kwam de RandstadRail naar voren, met snelle verbindingen naar Rotterdam en Den Haag. Als aandachtspunten werden genoemd de buslijnen van Bergschenhoek en Bleiswijk naar de RandstadRail-haltes, de busverbindingen tussen de kernen, de fietsvoorzieningen bij de winkelcentra en RandstadRail-halte Westpolder en de autodrukte op markt- en zaterdagen in de centra. Dit onderdeel eindigde met korte presentaties van de fractieleden van hetgeen in de groepen besproken was.

Na deze presentaties was het officiële programma afgelopen, maar gingen onder het genot van een hapje en drankje de discussies gewoon verder...