Zaterdag 30 juni was GroenLinks Lansingerland op bezoek bij het eerste Cradle to Cradle huis in Nederland. Wat is Cradle to Cradle, kortweg C2C? Letterlijk betekent het van wieg tot wieg. Na de opkomst van duurzaam ontwerpen, bouwen en produceren gaat C2C een stap verder.

Duurzame productontwikkeling gaat er van uit dat materialen recyclebaar moeten zijn. Dat leidt in de volgende cyclus bijna altijd tot producten met een lagere kwaliteit. Uiteindelijk blijft er toch een keer afval over. Ook het productieproces zelf is niet vrij van restafval. Een voorbeeld zijn de afgedankte kunststof tuinstoelen die worden verwerkt tot wegpaaltjes die worden verwerkt tot korrels, die tenslotte niet meer recyclebaar zijn. Dit is de weg de wieg tot het graf.

C2C kiest vanaf de ontwerpfase materialen zó dat ze steeds op hetzelfde kwaliteitsniveau opnieuw te gebruiken zijn, dat de verwerking ervan gebeurt met herbruikbare energie en dat materialen en productie geen restafval opleveren.

Jouke Post is architect en houdt zich al vele jaren bezig met zo duurzaam mogelijk bouwen. Dat beperkte zich echter tot het gebruik van duurzame materialen. Aan de Rotte bouwt hij nu een huis waarbij hij vanaf het ontwerp en vervolgens in de bouw zelf het C2C principe gestalte geeft. Alle materialen zijn op termijn herbruikbaar in een technische of biologische kringloop die niet leidt tot kwaliteitsverlies. De woning wekt zijn eigen energie op, is zó ontworpen dat zomer en winter de stand van de zon meewerkt aan een comfortabel binnenklimaat en dat ventilatie op een natuurlijke manier plaatsvindt. De ervaringen met de bouw van dit huis gebruikt hij om andere partijen, onder andere in Lansingerland, enthousiast te maken voor deze manier van bouwen.

Wie meer wil weten: Kijk op de website van de eerste C2C woning in Nederland 'Recht op Wind'.

We hopen dat dit soort particulier initiatief het ambitieniveau van de gemeente wat betreft duurzaamheid niet alleen ondersteunt, maar ook verhoogt. Lansingerland mag trots zijn op deze primeur voor Nederland.