door Margreet van den Burg

Na een vroeg reisje met de Randstad rail kwam ik om 9.15 uur aan bij het gebouw van de Tweede Kamer. Er waren al veel meer mensen en na de draaideur  gingen we één voor één door de scan.  Eenmaal binnen liep ik naar de aanmeldbalie en  kon ik me opgeven voor een ‘In gesprek met…’ Ik koos voor Linda Voortman.  Ook waren er tafels met info. Ik nam het een en ander mee van Groenlinksplus!, over het ouderenbeleid en er is een brochure over mobiliteit voor ouderen. Zou mooi zijn, als het o.v. voor 65+ers in Lansingerland gratis kan zijn.

Nieuw is  een werkgroep Economie: waarom, wat en hoe en er was  info over rozelinks .

De koffie of thee stond gereed in de grote entreehal en daarna gingen we naar de Tweede Kamer. Leuk, om in de stoel  te mogen zitten van een politicus. Eerst zat ik links, maar het voelde niet goed… Ik liep wat meer de Kamer in, omhoog. En prompt bleek, dat ik voor  de plaatsen van  Groenlinks had gekozen!  Linda Voortman en Jesse Klaver stonden er bij. Even een praatje maken. Bram Van Ojik vond het wel wat al die Groenlinksers in de Tweede Kamer. Hij opende de dag, waarna we over het gebouw werden  verdeeld, op zoek naar een workshop en in mijn geval dus een ‘In gesprek met’ Linda Voortman. We zaten rond een tafel en werden aan elkaar voorgesteld. De deelnemers  blijken erg betrokken met Groenlinks, viel me op. Er gaat heel wat veranderen in de zorg, de bezuinigingen en omdat de gemeenten verantwoordelijk worden, samen met de betrokkenen. Linda vertelt dat ze drie dagen per week in de kamer is en de resterende dagen ook veel in het land: o.a. werkbezoeken. Er is een pauze en met koffie of thee en er heerst een gemoedelijke sfeer.

Na de pauze ga ik naar de Groen van Prinsterenzaal  waar een workshop is over ‘hoe werkt de Eerste Kamer’ Met de kamerleden:  Tineke Strik, Marijke Vos (zij was voorzitter van de bouwfraude) en Ruard Ganzevoort gaat o.a. over onderwijs . Er zijn 5 Eerste Kamerleden. Zij zijn provinciaal gekozen en zorgen voor de wetgeving. Er komt heel wat voor kijken om deze functie uit te oefenen, ik heb er veel respect voor. We worden geinformeerd over het Parlementsonderzoek.

Tegen 13.00 uur wordt de ledendag afgesloten  door Eduard van Zuijlen. We drinken nog wat en er wordt een foto van alle deelnemers gemaakt. Ik kijk terug op een zeer waardevolle ontmoeting met Groenlinks en als ik nog eens op de website kijk besef ik,  dat er nog zoveel informatie in staat om kennis van te nemen en hoe complex politiek eigenlijk is.